1990’larda Şeffaflık Örgütü tarafından geliştirilen dürüstlük mukaveleleri (Integrity Pact), kısa vadeli ve proje temelli olup, sözleşmeler, dışarıdan bir denetçi tarafından gözetilmekte ve bu yolla şeffaflığın artırılmasını sağlamaktadır. Dürüstlük mukavelelerinin amacı, bireysel projelerde ve ticari faaliyetlerde şeffaflığın artırılarak rüşvet riskinin önleyici yöntemler ile düşürülmesini sağlamak, ihaleye katılan şirketler arasında süreçlerin dışarıdan denetimini sağlayarak eşit koşullar yaratmak, mevzuata uyumlu olmayan davranış halinde yaptırım öngörmek, katılımcıların usulsüz bir teklif ile karşı karşıya kalmaları durumunda korunmalarını sağlamak ve kamuya net bir yolsuzlukla mücadele mesajının gönderilmesini sağlamaktır. Dürüstlük mukavelesinin önemli kriterleri şunlardır:
- Mukavele tarafı kamu kuruluşu (müşteri) ile tüm teklif veren şirketler arasında resmi yazılı bir sözleşme ile yolsuz faaliyetlerden kaçınılacağı taahhüt edilmektedir.
- İhale sürecinden önce gelen süreçte hazırlanmaktadır.
-
Şeffaflık, eşit ticari davranış, rüşvet veya yolsuzluğun olmaması sözleşmenin prensiplerini oluşturmaktadır.
Mukavelenin ihlal edilmesi halinde yaptırım uygulanmaktadır.
Mukavelenin uygulandığını gözetmek üzere bağımsız bir denetçi seçilmektedir. Mevzuata Uyum Deklarasyonu (Prensip Odaklı Girişimler)
[1] Djordjija Petkoski, Danielle E. Warren, William S. Laufer, “Collective Strategies in Fighting Corruption: Some Intuitions and Counter Intuitions”, Journal of Business Ethics (2009) 88:815-825, s. 818.